1. leden, 10.11 hodin Sedlec

1. leden 2016, 10.11 hodin Sedlec

Poslední chvíle, vteřiny a sekundy roku 2015 jsou za námi, kilometry ujeté ve společnosti stejně laděných kamarádů sečteny. Hodinový stroj již odměřuje čas Nového Roku 2016 a u paty věže poutního chrámu zasvěceného svaté Anně se sjíždí kamarádi k první vyjížďce. Zaprášené vzpomínky vytažené z análů pamětníků říkají, že srandy bylo více a také účast karlovaráků, ostrováků a cyklistů z jiných míst byla před lety větší. Dnes mi na spočítání účasti stačí roztřepené konce mých horních končetin. Čas v novém roce utíká stejně rychle jako loni, zakládající člen nikde a je odstartováno. Teplota se drží pod nulou, šedivé mraky nad námi a před námi cíl v podobě Božího Daru. Tempo a rychlost jízdy přizpůsobené stavu většiny a nedostatku spánku po probdělé noci. První motoristi se objevují až v Hroznětíně a tým na cyklostezce do Merklína konečně otiskuje své gumy do čerstvě napadlé tenké vrstvy sněhu. Garmin eviduje první nastoupané metry k Lípě, kde se v mlze ztrácí a zrádně ujíždí vyprahlý Bobo k Mariánské, kde svítí slunce a ozařuje zavřený Krmelec. Jirka ještě kontroluje zamčené dveře, Irča se snaží rozehřát zimou ztuhlé nárty a Bohouš má smůlu.

Závod a špurt k ceduli Boží Dar se již dávno nekoná. Řadíme se k pamětnímu fotu, slunce nám svítí do tváří a rozehřívá poslední zbytky sněhu. Gulášovka, dvě malé, káva a krátká polední siesta za námi. Stoupáme na Neklid, pohled do dálek na šlehačku mraků inverze jedinečný, z nebe nás zdraví rogalista, sjezdovky prázdné bez sněhu a lyžařů. Konečně odbočujeme z asfaltu na Pašeráckou pokrytou vrstvou sněhu tlumící nárazy štěrku a kamenů. Rychle ztrácíme výšku a noříme se v Suché do šedi mraků a opět si vychutnáváme mrazivou lázeň. Tentokrát chybí led, pády se nekonají a u Subtery se vracíme na asfalt.

Horní Žďár, Hluboký, Hroznětín, Podlesí, Otovice, v Sedleci uzavíráme okruh a loučíme se s kamarády. U Buldoka hodnotíme dnešní den a každý z nás má své představy o sportovních či jiných aktivitách pro tento rok. Tak hodně úspěchu a zdraví všem Tukanům v tomto začínajícím novém roce 2016.

fotky

video

 

 

 

 

 

 

Loading