na Kazatelně

na Kazatelně

Tak jsme si zaslintali nad novými barvami dámských dresů týmu Tukanů, předvánoční spěch, nákupní horečka a starost jak navršit hory dárků pod vánočním stromkem  se nějak podepsala na počtu kamarádů při dnešní vyjížďce. Věkový průměr zúčastněných a jejich zápal pro sportovní výkon je však obdivuhodný.

Teplota se stále drží dost vysoko nad nulou a stezky v Tuhnickém lese jsou ideální pro posezoní bajkovou jízdu v podvečerním šeru a jízdu ve tmě. O ztížení podmínek se postaraly vlhké kořeny, kameny skryté ve vlhém listí, lesáci s rozrytými stezkami pokrytými hlubokým bahnem a ve tmě se objevující neosvětlení pejskaři a jejich čtyřnozí miláčci.

Vyrážíme a za chvilku dáváme na Jezdecké cestě cvičně kolečko se stoupáním a sjezdem zpět na Jezdeckou. V týmu nejsou dnes přítomni mladí tahouni, tempo je tedy klidné, přesto rychle překonáváme hřeben k chatě Kazatelna. Fotka a už se brodíme listím a bahnem ke Slovanské. „Dáme Rusalku“ a dědci podpořeni Irčou si dávají do těla a nabírájí fofrem výškové metry k Rusalce. Všude klid, slyším jen svištění vzduchu v plicích, mlaskání bahna, najednou se proti mě hrne fofrem bajker jako bez bez mozku. Zdolávám stoupání, poslouchám komentář kamarádů o nemožném bajkerovi  jedoucím proti nám ve sjezdu a zjišťuji že se k nám připojil další Tukan.

Světla rychle ubývá, mlha od Teplé rychle stoupá jako Tukani ve směru k Doubské hoře. Aberg pokořen již za tmy a sjezd k Jungmanově vyhlídce po neztezkách v divočáky rozrytém povrchu a mladém mlází je dobrou zkouškou odvahy a orienace v terénu. Najeto máme stále málo, na žízeň to nestačí a tým podpořen Pušákem náhle touží zřít noční Vary. Ideálním místem pro tento požitek je Rohanův kříž. Tma nebrání pohybu v mnohokrát projetých místech kde překvapujeme běžce s čelovkami a neosvětlené nezodpovědné pejskaře, uhýbajících do rychle do tmy.

Pohled na Vary úchvatný, chybějící kilometry asi už nenajedeme a židle u stolu na základně jistě chladnou. Obracíme směr a tma netma to berem fofrem zpět k vodárně a do Tuhnic. Rychlý sjezd a už se ozývá zvonění tuk tuk. Tým se náhle rozrostl, sranda, obvykle probíraná témata doplněna o plány na sobotní vyjížďku a zdolání hektolitrů adventního punče. Tak v sobotu.

fotky

video od Jirky

Loading