Huseň

Huseň

Počasí jak z katalogu dnes přivábilo k ACS další kamarády a počet se zastavil na 25ti. Jedeme do míst kam nesmí vkročit noha civilova a cedule „Eintrittverboten“ vymezují geomorfologický celek Duppauer gebirge, pustinu s vrcholy, odkud jsou nádherné výhledy, pokud ovšem otočíte krkem a tělem kolem dokola.

Na rozdýchání jsou určeny terény kolem Lysého vrchu, oprava přetrženého řetězu a rychlý sjezd k dřevěnému mostu v Radošově. Rozehřáté svaly jsou připraveny zdolat výškový rozdíl mezi hladinou Ohře a jednotlivými vrcholy vylidněného prostoru ve směru k cílové kótě. Plíce filtrují suchý vzduch smíšený s prachem, zvířeným plášti rychlejších kamarádů, Garmin načítá překonané metry v rozrytém terénu, srdeční tep v normě. Za námi je Pekelný vrch a pro uklidnění dechu a tepu kamarádů zařazuje Láďa ukázku technické dovednosti při výměně píchlé duše s následným doplněním čerstvého vzduchu do nově nasazené.

Fyzická příprava a vrchařské schopnosti všech účastníků obojího pohlaví se projevují, míjíme rychle Kamenný vrch, už jen kousek k cíli a náčelník nachází náhle ve svém plášti  dvoucentimetrový trn. Pěkný suvenýr uložen jako důkaz, oprava provedena a tým se již kochá pohledem do kraje z Lagerbergu. Na severním obzoru je vidět Milešovka, Říp, na západě všechny vrcholy, které se dají překonat na bajku. Starší ročníky slzí nad vzpomínkami na chvíle prožité pod velením „dízláků“ a jiných zelených mozků. Mladší si mnou oči zalepené od prachu z míst, kde nyní „žijí lvi“ a které nepravidelně obsazují po zuby ozbrojení příslušníci v khaki batledresech, střežící nic a nikoho.

Slunce pomalu zapadá, čas rychle letí, ještě překonat v prašných a hlubokých kolejích vyrytých obrněnými přibližovadly sjezdy a výjezdy na Huseň, Ovčí vrch, vyjet po asfaltu na Svatobor, dát rychlostní vložku ve sjezdu do Dubiny a závěrečný spurt kolem Ohře do míst klidu a odpočinku. Ještě zhodnotit dnešní švih, spočítat počet defektů, přivítat nováčky, oslavit narozky, doplnit kalorie, zaplatit a odjet. Procházím ještě sprchou, hlava mi klesá do polštáře a před očima se odvíjí film ze dneška, prožitého ve velmi dobré společnosti.

fotky

video

 

Loading